Help, een tiener in huis! (1)

In de puberteit verandert er veel in het brein, lichaam en gedag van je kind

Als je kind 10 jaar wordt, kun je gaan merken dat langzaamaan de puberteit begint. Hoe begeleid je je kind bij dingen zoals voor het eerst deo gebruiken of de baard in de keel krijgen? En hoe ga je om met veranderend gedrag? 

Het brein

In deze levensfase verandert er ontzettend veel in het brein van je kind. Er worden allerlei nieuwe verbindingen aangelegd en dit proces is nog lang niet klaar als je kind 18 jaar is. Volgens experts is de ontwikkeling van het brein van jongeren pas rond de leeftijd van 23 jaar afgerond. Tijdens deze periode van reorganisatie van de hersenen is het onrustig in het hoofd van je tiener. Soms is het zelfs regelrechte chaos. Dit alles kost veel energie en kan behoorlijk verwarrend zijn voor je kind. Als je het zo bekijkt, is het gedrag en/of zijn de buien van je kind misschien beter te begrijpen.

Gedrag

Een van de belangrijkste ontwikkeltaken voor tieners is zich losmaken van hun ouders. Je dochter van 10 die ‘opeens’ geen kus of knuffel meer wil in het openbaar. Of je zoon van 12 die echt niet meer mee wil op familiebezoek. Het is een voorbereiding op uiteindelijke zelfstandigheid. Deze verandering in het gedrag kan soms een uitdaging zijn voor jou als ouder. Het is belangrijk te blijven praten, grenzen te stellen en het gedrag te relativeren. Nog enkele tips die kunnen helpen:

- belonen in plaats van straffen
- geef je tiener verantwoordelijkheid
- geef veel bevestiging in plaats van ‘wijze raad’
- creëer quality time.


Naast de veranderingen in gedrag maken kinderen in deze fase ook veel lichamelijke veranderingen door. Onder invloed van hormonen kan er sprake zijn van:

- een groeispurt

- groei van de geslachtsorganen bij jongens

- borstvorming en later menstruatie bij meisjes

- ontstaan lichaamsbeharing

- stemverandering bij jongens

- puistjes

- transpiratie (zweten)

De meeste tieners worden hierdoor wat onzeker. Hoe lastig soms ook, het hoort erbij!

 

In onze volgende blog gaan we in op wat je kunt doen om je kind zo goed mogelijk te begeleiden op weg naar volwassenheid.

 

Help, een tiener in huis! (1) Help, een tiener in huis! (1)