Hoe voorkom je strijd bij het aankleden?

Je peuter ontwikkelt een eigen smaak en leert zelf keuzes maken

Je peuter wordt zich er steeds meer van bewust dat zijn of haar lichaam van hem- of haarzelf is. Hij of zij ontwikkelt een eigen smaak en leert zelf keuzes te maken. Dat is leuk, maar heeft mogelijk als keerzijde dat jullie iedere morgen bij het aankleden in een strijd verwikkeld raken. Die strijd gaat vanzelf over als je kind ouder wordt, maar hoe houd je het in de tussentijd leuk? Zes tips.

1. Laat je kind (mee)beslissen: hij of zij zal het prachtig vinden om zelf te mogen bepalen wat hij of zij aantrekt. Help hierbij door twee of drie setjes kleding te selecteren waaruit je kind kan kiezen. Je kunt dit ook de avond van tevoren doen. Dan heb je misschien zelf meer tijd en bovendien is je kind dan slaperig, waardoor hij of zij mogelijk sneller tevreden is. Je kunt ook afspreken dat jij de broek uitkiest en je kind de trui. Je kleine zal trots zijn op zijn of haar eigen inbreng en dat is goed voor de ontwikkeling van een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen.

2. Berg niet-bruikbare kleding op: zo voorkom je dat je kind erop staat om ‘s zomers die ene favoriete wollen trui aan te trekken. Bewaar kleding die niet geschikt is voor een bepaald seizoen apart en houd het zo voor jullie beiden overzichtelijk.

3. Koop meerdere exemplaren van de lievelingskleren van je kind, eventueel in een grotere maat: sommige kinderen willen altijd dezelfde broek of trui aan. Hun vertrouwde kleding geeft ze een gevoel van zekerheid en veiligheid.

4. Laat je kind meehelpen: misschien maakt het je kind niet uit welke kleren hij of zij draagt, maar heeft hij of zij een hekel aan aankleden. Geef je kind het gevoel dat je het samen doet, stimuleer hem of haar om mee te helpen en prijs je kind hierom.

5. Afleiden en kalmeren: blijf zelf rustig en positief tijdens het aankleden. Je kunt ook de aandacht afleiden door bijvoorbeeld te vertellen wat jullie buiten gaan doen. Of maak van aankleden en spelletje of wedstrijdje. Als je handjes in een mouw stopt, vraag dan waar die nu zijn gebleven en klap samen in je handen als de handjes weer tevoorschijn komen. Of zeg: ‘Ik geloof nooit dat jij je binnen 30 tellen kan aankleden.’

6. Sluit een compromis: het is voor jou en je kleine het makkelijkst als je hem of haar de vrijheid geeft, binnen redelijke grenzen. Alleen een T-shirt in de winter kan niet, maar onder een warme trui is dat prima. Laat je kind zien dat iedereen kleren aan moet en wees consequent. Als jij zonder je kind boodschappen gaat doen omdat hij of zij geen jas aan wil, dan trekt hij of zij de volgende keer misschien toch maar wel die jas aan.

Maak het voor jezelf makkelijker door te bedenken dat je kind is begonnen met het ontwikkelen van een eigen persoonlijkheid en smaak. Verwelkom de soms creatieve keuzes van je kind die niet de eerste is die een eigen willetje heeft wat kleding betreft. Kies voor belonen en complimenten geven bij een goede keuze en help je kind zelfvertrouwen op te bouwen.

 

 

augustus - aankleden augustus - aankleden